NO VENEM ALCOHOL A MENORS #SomExemple

Des del Crític, Servei de prevenció dels usos de drogues i pantalles de la Mancomunitat del Galzeran conjuntament amb els cossos de seguretat, hem detectat com augmenta el consum d’alcohol en persones menors d’edat.

Preocupats per aquesta realitat hem iniciat una campanya amb l’objectiu de sensibilitzar a tota la comunitat sobre les conseqüències negatives per a la salut del consum d’alcohol.

Es responsabilitat de tots i totes, també dels comerciants, celebrar unes festes el més segures i plaents per a tothom, amb especial èmfasi en les persones menors d’edat, fomentant hàbits saludables, de convivència i respecte.

Un punt important d’aquesta campanya és informar i recordar als establiments municipals i barres de Festa Major que la venda d’alcohol no està permesa a menors de 18 anys i en cas de no complir aquesta normativa poden ser sancionats segons marca la llei.

La venda o el subministrament de begudes alcohòliques a menors d’edat és una infracció qualificada com a greu i la quantia de la multa és graduable, entre 3.005,07€ i 15.025,30€

Aquesta campanya posa a disposició dels comerços un cartell i un distintiu que que es recomana posar en un lloc visible on es recorda la importància de no vendre alcohol a menors d’edat.

Si teniu dubtes…

  • Demaneu el DNI (o un document identificatiu) sempre que tingueu dubtes sobre l’edat d’una persona, si us sembla jove o aparenta ser menor d’edat. Per evitar confusions, podeu demanar el DNI a tota persona que sembli menor d’edat.
  • Com a botiguers, si la persona es nega a ensenyar-vos el DNI o un altre document identificatiu, us podeu negar a servir-li la beguda alcohòlica.
  • Quan tingueu sospites que l’alcohol que compra una persona major d’edat acabarà a mans d’una persona menor d’edat, informeu el client sobre la normativa vigent i expliqueu-li els punts clau de la iniciativa “#SomExemple, No venem alcohol a menors”.

Com podeu gestionar la vostra negativa a vendre alcohol?

Si us negueu a servir o vendre alcohol, cal que ho feu amb tacte i assertivitat. La fermesa és compatible amb l’amabilitat.

Davant de les persones compradores, teniu més d’una opció:

  • Justifiqueu la negativa de vendre-li en la conducta que té i no feu valoracions del comprador com a persona.
  • Recordeu-li que no vendre-li’n no és un fet personal sinó que és una qüestió de responsabilitat sobre la salut de tothom i que la normativa establerta així ho regula. La iniciativa “SomExemple, Aquí no venem alcohol a menors” dona suport a la normativa.
  • Oferiu-li alternatives com ara begudes sense alcohol o aliments.

Tant si és una persona major d’edat com menor, si es mostra agressiva o violenta o hi ha cap altre conflicte perquè us negueu a vendre-li alcohol, truqueu al 112.

No perdeu la calma i sigueu respectuosos. No alceu la veu. Eviteu comentaris despectius com ara «estàs borratxo», «estàs borratxa» o «no saps beure».

Eviteu tocar el client si sospiteu que un gest d’aproximació pot ser mal interpretat.

Sigueu discrets i no poseu en evidència el client davant de terceres persones.

Deixa un comentari

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑