I JORNADA FORMACIÓ CRÍTICA

I Jornada de formació crítica

Pantalles, un paradigma socioeducatiu

Divendres 26 d’octubre de 2018

Centre Cultural de Vilanova del Vallès

Mancomunitat de municipis del Galzeran

Finalitzat termini d’inscripcions (més info a critic@eines.coop)

Aquesta Jornada va dirigida a les i els professionals de l’àmbit educatiu, sanitari i sociocomunitari del territori.

Programa d’activitats:

8:45 h Recollida d’informació i benvinguda

9:15 h Inauguració de la jornada amb Yolanda Lorenzo, alcaldessa de Vilanova del Vallès

9:30 h Ponència: Els usos adolescents de les TIC’s amb Jordi Bernabeu i Farrús.

Psicòleg especialitzat en atenció d’adolescents i joves, sobretot pel que fa a la prevenció en el consum de drogues i usos 2.0 (internet, xarxes socials i d’altres pantalles). Actualment treballa al CAS del Bages, divisió de Salut Mental (Fundació Althaia/Xarxa Universitària de Manresa). És també professor de la Facultat d’Educació de l’UVIC-UCC.

10:30 h Esmorzar al vestíbul a càrrec de La Xicra, Centre Cultural de Vilanova del Vallès

11:00 h Ponència: Identitat digital amb la Doctora Núria Araüna i Baró.

La Núria Araüna és professora del departament d’Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, del doctorat en Antropologia i Comunicació de la mateixa universitat i membre del grup de recerca ASTERISC. És llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona, en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili i doctora en Comunicació per aquesta mateixa universitat, amb una tesi premiada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Ha participat en diversos projectes de recerca centrats en les identitats (de gènere, culturals i de classe), la violència masclista, les representacions audiovisuals, els nous mitjans/gèneres/formats i les xarxes socials. Les seves últimes recerques observen el paper dels mitjans de comunicació en la transformació social. Amb Frederik Dhaenens i Sofie Van Bauwel acaba de co-editar un número especial del Catalan Journal of Communication and Cultural Studies dedicat a les identitats de gènere als mitjans de comunicació, amb èmfasi en les persones joves i els mitjans digitals. Fa 10 anys que, amb Iolanda Tortajada i Cilia Willem, entre altres investigadores, analitzen els usos digitals dels i les adolescents, així com les maneres en què aquests i aquestes s’autorepresenten a les xarxes socials i jutgen iguals, o posen en circulació discursos feministes. Ha fet una estada de recerca al Centre for Cinema and Media Studies de la Universitat de Gant (Bèlgica) i ha dut a terme docència i xerrades en centres universitaris nacionals i internacionals.

12:15 h Tallers simultanis:

Taller 1

Anàlisi crítica sobre Pantalles, a càrrec d’EdPAC Educació per a l’acció crítica.

  • La tendència a emprar diferents eines virtuals d’esbarjo, informació i comunicació, està augmentant els seus problemes associats. El treball educatiu en l’ús d’aquestes tecnologies esdevé una feina quotidiana entre els professionals que intervenen amb infants i joves.
  • Aquest taller intervé en usos més constructius i menys problemàtics, es faciliten eines per prevenir problemes d’assetjament grupal i de tipus afectivo-sexual, i es fa una anàlisi crítica d’un ús associat al consumisme, al control de la comunicació i a la reducció de les relacions directes i l’aïllament.

Taller 2

Perspectiva de gènere als entorns TIC, a càrrec de Candela.

  • La cooperatica Candela és una entitat sense afany de lucre fundada l’any 2004 a Barcelona amb l’objectiu de contribuir a una transformació social basada en l’educació en valors amb perspectiva feminista i comunitària.
  • Aquest taller pretén que els i les professionals adquireixin les nocions bàsiques per identificar i detectar situacions de violència de gènere a través d’Internet i les xarxes socials. De manera dinàmica aprendrem a promoure un ús saludable i responsable de les TIC. També s’aportan recursos i eines per acompanyar els i les joves.

Taller 3

La sobirania tecnològica, a càrrec de Donestch.

  • Donestech és un col·lectiu híbrid i distribuït de dones i persones feministes, amb més de 12 anys d’intervenció i investigació en les interseccions de gènere i tecnologia, des de visions crítiques, d’apoderament, de denúncia i col·laboració. La sobirania tecnològica és una vessant clau del ciberfeminisme que ens agrada, i volem pol·linitzar la xarxa compartint-ne experiències interessants i plaents.
  • El taller pretén ser una exploració de conceptes i valors al voltant de la sobirania tecnològica i alguns dels projectes que la duen a terme. Complementarem la sessió amb una part pràctica de mapeig i coneixement d’eines que tenim a l’abast per passar a l’acció i començar a decidir amb més consciència les nostres relacions tecnològiques.

13:30 h Clownclusions de la jornada a càrrec de Merche 8A & Cía. Companyia de Pallasses

14:00 h Tancament i comiat a càrrec de Jose Antonio Montero, alcalde de Montornès del Vallès i president de la Mancomunitat de municipis del Galzeran

 

LLOC:  Centre Cultural de Vilanova del Vallès (CCVV) Passeig del Centenari, s/n 08410 Vilanova del Vallès (davant de l’Ajuntament)

Enllaç mapa de situació: https://goo.gl/maps/9Y73b2SePEo

Anuncis

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: